Ігор Гуменний, власник UBC Group і член ради директорів Спілки українських підприємців, виступив з критикою планів підвищення податків в Україні без попередньої детінізації бізнесу. За його словами, зараз лише 50% економіки платять податки, тоді як решта перебуває в тіні.

Гуменний каже, що підвищення податків без забезпечення рівних умов для всіх бізнесів призведе до дискримінації добросовісних платників податків і може посилити проблеми білого бізнесу.

У Раді запропонували створити "клуб білого бізнесу": його будуть менше перевіряти
податки/фінанси: фото з інтернету

Він пропонує:

  1. Секвестр бюджету: Перерозподілити бюджет на користь армії, зменшивши витрати на державні органи та чиновників. Гуменний наводить приклад витрат на автомобілі для "Державного експертного центру Міністерства охорони здоров’я України", які, на його думку, є надмірними.

    Популярні новини зараз
    Колекціонери змагатимуться за ці 50 копійок: у вашому гаманці може бути скарб на тисячі гривень Не беріть слухавку, якщо бачите ці номери: шахраї залишать без копійки ТЦК забирають документи: як діяти Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу
    Показати ще
  2. Аудит і контроль витрат в армії: Потрібно забезпечити прозорість бюджетних витрат, щоб уникнути корупції та зловживань.

  3. Консолідацію бюджетів всіх рівнів: Передати розпорядження місцевими бюджетами Міністерству фінансів або місцевим органам військової адміністрації, залишивши місцевим органам тільки кошти на підтримку критичної інфраструктури.

  4. Боротьбу з контрабандою: Вжити адміністративних заходів для зупинки контрабанди на митниці.

  5. Закриття дірок з акцизами: Протидіяти ухиленню від сплати акцизів на сигарети і алкоголь, що, за словами Гуменого, підтримується представниками влади.

  6. Дерегуляцію та детінізація бізнесу: Потрібно радикально вивести бізнес з тіні, змусити усіх платити податки. Гуменний відзначає, що багато великих компаній структурують свій бізнес через ФОПи та уникають сплати податків.

Люди, які оплачують податки. Фото: youtube
Люди, які оплачують податки. Фото: youtube

"Український бізнес має солідарно вийти з тіні. В країні війна. Потрібно радикально примусити 50% "сіро-чорноі" економіки платити податки. В Україні є компанії з обігом від мільярду гривень, які структуруються через ФОПи. Бізнес має забути про зарплати в конвертах, обнал, чорну, безподаткову торгівлю. Війна. Податки мають платити всі", – пропонує Гуменний.

"Приклад: 25% тютюнових виробів в тіні. Контрольні закупки айфонів в Києві в десяти торгових точках різних сіток. Все структуровано через ФОПи, всі телефони завезені "в чорну", без сплати податків. Це все відбувається в центрі Києва. Де наші шановані силовики, митники, податківці? В долі?" – обурюється бізнесмен.

Нагадаємо, жінки-військові зможуть залишити армію за спрощеною схемою

Раніше ми писали про те, що отримав, у будь-якому випадку: ТЦК по-новому доставлятимуть повістки

Крім того, Знай.ua повідомляв, пенсійна система України може "повалитися" будь-якої миті: що буде з грошима стареньких