Для того, щоб отримати статус безробітного в Україні, громадяни можуть звернутися до будь-якого центру зайнятості, подати заяву та надати відповідний пакет документів. Проте не всім може бути наданий або поновлений цей статус. У Державному центрі зайнятості пояснили, за яких умов можуть відмовити у наданні статусу безробітного.

Якщо центр зайнятості відмовив у наданні або поновленні статусу безробітного, повторно подати заяву можна не раніше ніж через сім днів після отримання рішення. Перереєстрація або чергова реєстрація безробітного можлива лише після повернення коштів за попередню реєстрацію і не раніше ніж через 90 днів. У випадку припинення попередньої реєстрації з інших причин, перереєстрація дозволяється через 30 днів.

Допомога по безробіттю, скріншот: YouTube
Допомога по безробіттю, скріншот: YouTube

Основні причини відмови у реєстрації безробітного

  1. Відсутність необхідних документів. Якщо на момент прийняття рішення про надання або поновлення статусу безробітного відсутні необхідні документи чи відомості з реєстрів і баз даних, центр зайнятості може відмовити в реєстрації.

  2. Зайнятість. Якщо особа вже працевлаштована або виконує певні види діяльності, статус безробітного не надається. Винятком є випадки, пов'язані з організацією виборів або виконанням обов'язків присяжного.

    Популярні новини зараз
    Курс долара кине у розпач: вже затвердили Пенсіонерам готують круті зміни з новими сумами – виплати зростуть на 1500 грн Статус "дитини війни" та 15 тисяч на місяць: що потрібно робити Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року
    Показати ще
  3. Невідповідність заяви вимогам. Відмова можлива, якщо заява не відповідає критеріям, визначеним у законодавстві, або якщо вона подана раніше, ніж це передбачено.

  4. Відмова від підписання індивідуального плану працевлаштування. Якщо особа відмовляється підписати цей план, їй автоматично відмовляють у статусі безробітного.

  5. Неповернення коштів. Якщо особа не повернула суми матеріального забезпечення або вартість соціальних послуг, які вона отримала під час попередньої реєстрації, статус безробітного не поновлюється.

  6. Навчання за денною формою. Студенти, які навчаються за денною формою у навчальних закладах, не можуть отримати статус безробітного.

  7. Відсутність страхового стажу. За відсутності страхового стажу особі також можуть відмовити, за винятком окремих категорій, таких як молодь після навчання або одинокі батьки, які доглядають за дитиною з інвалідністю.

Нагадаємо, Українцям масово анулюють лікарняні: кому доведеться хворіти власним коштом

Раніше ми розповідали, що В Україні з'явиться новий вид паспортів: почнуть видавати восени

Також, Чоловіків ловитимуть по-новому: новий проєкт мобілізації запущено