Польща стала другою домівкою для багатьох українців, які змушені були залишити свою країну через війну. Та навіть у гостинній сусідній країні існують суворі правила, яких потрібно дотримуватися, щоб не опинитися в неприємностях. Незнання місцевих законів не звільняє від відповідальності, і деякі українці вже зіштовхнулися з неприємними наслідками.

Одним із найпоширеніших порушень серед наших співвітчизників у Польщі є порушення правил дорожнього руху. Здається, що перевищення швидкості або паркування на невідведеному місці — дрібниця, але в Польщі такі «дрібниці» можуть вилитися в солідний штраф. Наприклад, за перевищення швидкості можна отримати штраф від 600 до 8 100 гривень, а в деяких випадках ще й втратити водійські права на кілька місяців. І це лише один з багатьох прикладів.

Українці в Польщі. Фото: скриншот Youtube
Українці в Польщі. Фото: скриншот Youtube

Інші часті порушення включають незаконний обгін, проїзд на червоне світло або парковку на місцях для людей з інвалідністю. За такі порушення можна отримати штраф до 8 500 гривень, а у випадку водіння в нетверезому стані – навіть опинитися за ґратами.

Не менш суворо в Польщі ставляться і до повсякденних порушень. Наприклад, власники домашніх тварин повинні бути особливо уважними. Якщо вигулювати собаку без повідця або намордника, можна отримати штраф у 2 600 гривень. А якщо не прибрати за своїм чотирилапим другом, доведеться заплатити 5 300 гривень.

Популярні новини зараз
Місячна економія 450 грн: хто з українців з 1 жовтня платитиме за світло вдвічі менше Пенсіонерів попередили про штрафи: заплатити доведеться майже 12 000 грн Після 30 звернень до поліції українка зарізала чоловіка-ґвалтівника: що сказав суд Нові комунальні тарифи з 1 жовтня: українцям доведеться платити вдвічі більше
Показати ще

Особливу увагу в Польщі приділяють рівню шуму. Не можна шуміти з 11 вечора до 7 ранку, інакше ризикуєте отримати штраф до 53 000 гривень або навіть арешт. Виняток роблять лише для новорічної ночі.

А ще в Польщі не дозволяється розпалювати вугільні грилі на балконах, адже це створює ризик пожежі. За це порушення можна отримати штраф 5 300 гривень, а у випадку, якщо вогонь перекинеться на інші поверхні – навіть провести до 12 років у в'язниці.

Штрафи, хоча й неприємні, але не єдине покарання, яке загрожує українцям у Польщі. Якщо порушення буде серйозним, можлива депортація. Це стосується тих, хто перевищує терміни легального перебування, працює неофіційно або ухиляється від сплати податків. Важливо знати, що українці мають право оскаржити рішення про депортацію, але для цього потрібна допомога адвоката і серйозні підстави.

Нагадаємо, до 703 євро щомісяця: Нідерланди запровадили нову фінансову допомогу для українців

Раніше ми розповідали, що українцям в Польщі приготували нову фінансову допомогу: пощастить не всім

Також, Польща виплачуватиме гроші за новими правилами: стосується родин з дітьми