В Україні набув чинності новий законопроєкт, що суттєво змінив правила мобілізації для військовозобов'язаних. Ці зміни призвели до втрати права на відстрочку для низки категорій чоловіків, тоді як інші отримали можливість відкласти призов.

Нові правила мобілізації передбачають скасування відстрочки для таких категорій осіб:

  • Студенти та аспіранти заочної або вечірньої форми навчання — тепер навіть ті, хто навчається на другій або третій вищій освіті, не зможуть скористатися відстрочкою.
  • Багатодітні чоловіки з заборгованістю по аліментах — якщо є борги по аліментах, відстрочку більше не надають.

    Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
    Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

  • Особи, які доглядають чоловіка або дружину з інвалідністю III групи — раніше вони могли отримати відстрочку, але тепер це право скасовано.
  • Батьки-одинаки — якщо мати дитини не позбавлена батьківських прав, не є померлою або зниклою безвісти, та не відбуває покарання, батько не може отримати відстрочку.
  • Чоловіки, які доглядають за особами з інвалідністю I та II групи — тепер відстрочку можна отримати лише за умови, що в сім'ї немає інших працездатних членів.
  • Особи, що працюють на підприємствах та організаціях Міністерства оборони — ця категорія також втратила право на відстрочку.
  • Особи зі статусом "обмежено придатний" — скасування цієї категорії позбавляє їх права на відстрочку.
  • Чоловіки, які за повторної військово-лікарської комісії були визнані здоровими — ті, хто мали свідоцтва про інвалідність I або II групи, видані після 24 лютого 2022 року, повинні пройти медогляд повторно.

З іншого боку, нововведення спростили процедуру отримання відстрочки для військовозобов'язаних, які утримують або доглядають певних родичів. Відтепер відстрочка може бути надана без необхідності подавати документи про відсутність у родині інших працездатних членів. Це стосується:

  • Хворих членів сім'ї.
  • Осіб з інвалідністю.

Також важливо відзначити, що військовозобов'язані громадяни України, у яких неповнорідний брат чи сестра загинули або зникли безвісти під час повномасштабної війни, тепер мають право на відстрочку від мобілізації. Раніше це право надавалося лише за умови загибелі або зникнення повнорідних родичів.

Популярні новини зараз
Курс долара кине у розпач: вже затвердили Зима буде без світла: тривожний прогноз Гороскоп на тиждень 16-22 вересня для всіх знаків Зодіаку: небезпеки Водоліїв, блиск Левів та відпочинок Тельців Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки
Показати ще

Нагадаємо, просто так штраф не випишуть: суд наклав обмеження на ТЦК

Раніше ми розповідали, що правила мобілізації змінюються: кого не відправлятимуть на передову

Також, арешт майна після штрафу ТЦК: як чоловікам уникнути важких наслідків