В Україні поліція може забрати у водія посвідчення на місці зупинки автомобіля, якщо той має заборгованість по аліментах. Це стало відомим лише останнім часом, і багато водіїв можуть бути неприємно здивовані, дізнавшись про таку практику.

Згідно із Законом "Про виконавче провадження", якщо громадянин має борг по аліментах більше чотирьох місяців, державний виконавець може постановити обмеження його прав на керування автомобілем.

Водiї, авто / фото: Pixabay
Водiї, авто / фото: Pixabay

Про це боржник дізнається, коли йому надсилають сповіщення поштою. Але інформація про обмеження одразу з’являється у поліцейських базах, тому поліція може вилучити права навіть до отримання цього сповіщення водієм.

Які наслідки для водія

Популярні новини зараз
Чи можуть виселити із квартири за несплату комунальних послуг Французький мільярдер купив Lifecell: що зміниться для українських абонентів Кому з пенсіонерів виплатять щонайменше 8000 грн Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Якщо поліція вилучає права за несплату аліментів, водій може отримати додаткові покарання. Згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення, за порушення постанови про обмеження прав водіям загрожує додаткове позбавлення права на керування на строк від 3 до 6 місяців.

Права водія, фото zn
Права водія, фото zn

Після вилучення прав за борги процес повернення посвідчення може бути складним. Водієві доведеться пройти медогляд і скласти нові іспити, щоб відновити права.

Нагадаємо, маршрутки можуть подорожчати: перевізники вимагають підвищення тарифів

Раніше ми писали про те, що ракети, кулемети та "невидимість": виставлено на продаж легендарний Aston Martin Джеймса Бонда

Крім того, Знай.ua повідомляв, автомобілістам готують подвійний удар по гаманцю: нові податки з’їдять останні гроші