Для всіх наших дорогих і шановних читачів, які вже перевірили на собі, як це жити без світла кілька годин на день, є дуже важлива інформація. Справа в тому, що дефіцит електрики в Україні через високі температури і пошкодження інфраструктури триватиме ще 3-4 дні.

За словами експертів, якщо температура знизиться, дефіцит може знизитись, і тривалість відключень скоротиться.

Про це повідомив експерт з енергетики "Центру Разумкова" Максим Белявський у коментарі для одного з українських телеканалів.

Українці без світла, скріншот: YouTube
Українці без світла, скріншот: YouTube

Високі температури, які спостерігаються в Україні, спричиняють зростання попиту на електроенергію, оскільки громадяни та підприємства активно використовують кондиціонери та інші енергоємні прилади.

Популярні новини зараз
Обережно, поставте коробку на місце: українців попередили про небезпечні яйця у супермаркетах Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем В Україні хочуть створити армію, якій не треба буде воювати: "Ти не скажеш, що біг до іншої країни" Українців позбавляють відстрочки – що треба зробити негайно
Показати ще

Це, у поєднанні з наслідками терористичних обстрілів, зокрема застосуванням касетних боєприпасів, що ускладнюють ремонтні роботи, призводить до суттєвого дефіциту електроенергії.

За словами Білявського, аварійно-ремонтні роботи продовжуються, але повне відновлення потребує часу.

Українці без світла, скріншот: YouTube
Українці без світла, скріншот: YouTube

Максим Білявський зазначив, що зараз в Україні застосовуються графіки погодинних відключень електроенергії, які можуть межувати з графіками аварійних відключень.

"Чим більший дефіцит електроенергії, тим більше черг застосовується", – пояснив експерт.

Якщо певній групі споживачів бракує електроенергії, то вводяться додаткові черги відключень.

Залежно від температурного режиму, така ситуація може тривати ще 3-4 дні.

"Якщо температура довкілля знижуватиметься, то в другій половині поточного тижня дефіцит електроенергії може знизитися, що дозволить скоротити тривалість погодинних відключень", - додав Бєлявський.

Українці без світла, фото Getty Images
Українці без світла, фото Getty Images

У поточних умовах важливо, щоби споживання електроенергії громадянами було максимально розумним. Білявський наголосив на необхідності системного підходу до прогнозування споживання хоча б на годину вперед. Це дозволить більш ефективно керувати енергосистемою та мінімізувати ризики аварійних відключень.

За словами Бєлявського, споживання електроенергії громадянами має бути максимально легким, тобто без використання складних за потужністю побутових приладів, особливо в піковий годинник.

"Якщо одномоментно о 9 годині ранку певний бізнес-центр у Києві включає кондиціонери, то це миттєве додаткове навантаження на локальну енергомережу. Під це навантаження потрібно швидко та безпечно підібрати відповідний обсяг генерації електроенергії. Якщо цього обсягу наразі немає, тоді вводяться графіки аварійних ". відключень," – пояснив експерт.

Нагадаємо, найскладніша зима і без субсидій: хто з українців залишиться без допомоги.

Раніше повідомлялося, готуйтеся до посилених відключень світла: на Південноукраїнській АЕС "вилетів" блок.

Також, Україна готується до нових відключень: стало відомо, якими вони будуть.