Для того, щоб розпочати опалювальний сезон у Славуті, міській владі потрібно погасити борг у вісім мільйонів гривень перед підприємством "Хмельницькгаз". Кошти для погашення вирахували із зарплатні працівників апарату міської ради та з міського бюджету, вділених на благоустрій міста.

Про це Суспільному розповів Славутський міський голова Василь Сидор.

Про умови у будинках розповіла жителька Славути Світлана Тимошенко. Каже, що під час шкільних канікул у них із чоловіком перебуває онук і проживають усі в одній кімнаті через відсутність опалення.

Славута, фото suspilne.media
Славута, фото suspilne.media

"Там холодно і тут холодно. Дитину навіть не можемо скупати, бо в хаті холоднеча", - каже жінка.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

У Тетяни Баршак, що також проживає в Славуті, двоє дітей.

"В нас практично в під’їзді у всіх маленькі дітки, багато хто винаймає квартиру. Багато хто з грудними дітьми. Мало того, що діти сплять в шапках і в носках, так ще й закутані у ковдри. Тому що вночі дуже холодно", - розповідає Тетяна.

Одна котельня обслуговує понад 27 будинків. Всього місто обслуговує 14 котелень. Про це розповів керівник житлово-комунального об’єднання міста Василь Яцюк.

"На сьогоднішній день всі 14 котелень готові до опалювального сезону. Тобто, прогідравлені котли, проведено перевірку, проведено промивку і прочистку фільтрів", - каже Василь Яцюк.

"Тут стоїть один котел робочий, другий резервний. І якщо температура зовнішнього середовища більше 15 градусів, ми іноді запускаємо два котла", - додає керівник.

Василь Сидор - міський голова Славути - пояснює відсутність подачі опалення заборгованістю місцевих жителів за транспортування газу "Хмельницьказу".

"Ми маємо на сьогоднішній день вісім мільйонів заборгованості населення. Політика цінова не відповідає покупельній спроможності людей. Бачимо дуже багато людей, які просто неспроможні платити", - говорить міський голова.

А ще причиною заборгованості, за словами Василя Сидора, є неправильний розподіл грошей.

"В нас розбитий тариф таким чином, що проплачується за опалювальний сезон – за транспортування і за постачання. Хмельницькгаз розбили як: газ – в зимовий період, а транспортування й постачання розбили на 12 місяців. А літом ніхто не платить", - додає Василь Сидор.

У "Хмельницькгазу" ситуацію щодо заборгованості у Славуті не коментують.

Раніше портал Знай.uа писав про те, що закарпатці поскаржилися Зеленському на "подвійні" платіжки: "Досить доїти!"

Також портал Знай.uа писав, що ВГО АППУ впевнена - зміни ставок акцизів мають бути економічно обґрунтованими та позитивними як для держави, так і для громадян.

Також портал Знай.uа писав, що на Закарпатті почнуть видобувати золото, в українців засвербіли руки: "Друга Аляска"