Для багатьох українців, в умовах воєнного стану, питання оплати комуналки постало дуже гостро. Важливо знати, що на сьогодні у законодавстві України немає норм, які передбачали б автоматичне списання боргів за комунальні послуги. Проте дуже часто люди залишаються без доходів і не мають коштів, щоб платити за ЖКП.

Так, помічник адвоката "Приходько та партнери" Ілля Колесник у коментарі для одного з українських видань заявив, що на сьогодні в українському законодавстві відсутні норми, які передбачали б автоматичне списання боргів за комунальні послуги для всіх категорій споживачів.

Квітанції, скріншот: YouTube
Квітанції, скріншот: YouTube

Водночас, на період воєнного стану діють певні обмеження, які були запроваджені Постановою Кабінету Міністрів України №206 від 5 березня 2022 року. Ці обмеження включали:

- заборона стягнення боргів за комунальні послуги, що виникли після 24 лютого 2022 року, для мешканців територій, де ведуться бойові дії, та тимчасово окупованих територій. Однак це стосується лише тих споживачів, які документально підтвердили свою тимчасову відсутність у цих приміщеннях;

Популярні новини зараз
Охоронці "Укрзалізниці" влаштували п'яно-криваву бійку: пасажири в шоці від побаченого Доплата 944 грн: хто з пенсіонерів може розраховувати на допомогу Прощайте, лоджії та "панельки": як виглядатимуть українські будинки після війни З 1 жовтня платіжки за світло зміняться
Показати ще

- заборона нарахування штрафів, пені та інших санкцій на борги населення за комунальні послуги незалежно від дати їх виникнення;

- заборона відключення комунальних послуг через несплату.

Проте ситуація змінилася з 29 грудня 2023 року, коли Постановою Кабміну №1405 цей мораторій було скасовано.

Квитанція "Нафтогазу", скріншот: Facebook
Квитанція "Нафтогазу", скріншот: Facebook

"Відтоді відновлено нарахування пені, штрафів та інших санкцій за комунальні послуги, а також можливість стягнення заборгованості в судовому порядку та відключення споживачів від комунальних послуг. Єдиним винятком залишаються тимчасово окуповані території та території, де ведуться бойові дії", - зазначає помічник адвоката.

Як ініціювати списання боргів Незважаючи на складні обставини, споживачі комунальних послуг мають законну нагоду ініціювати списання своїх боргів перед постачальниками.

Квитанція, скріншот: YouTube
Квитанція, скріншот: YouTube

Важливо розуміти, що для цього потрібна певна передумова: постачальник послуг повинен звернутися до суду з позовом про стягнення заборгованості зі споживача.

Якщо під час судового розгляду суд стане на бік споживача, йому може бути надано право списати борги за комунальні послуги.

Це можливо за кількома обставинами:

• Тривалість заборгованості. Якщо борг перед постачальником існує понад три роки.

• Обов'язки попередніх власників. Якщо заборгованість виникла за рахунок нарахування коштів попередніми власниками житла.

• Неправильне нарахування. Якщо постачальник неправильно нарахував борг, не враховуючи фактичної площі житла споживача.

• Банкрутство споживача. Якщо у судовому порядку споживача офіційно визнано банкрутом.

Якщо споживач доведе свою правоту в суді, він може домогтися списання накопичених боргів відповідно до чинного законодавства. Однак, навіть у випадках, коли списання боргу можливе, слід бути готовими до того, що цей процес вимагатиме значних зусиль.

Нагадаємо, українська пенсіонерка в Італії потрапила до бюрократичного пекла ПФУ: має "заслуговувати" на гроші.

Раніше повідомлялося, що потонемо в боргах з головою: комуналка може різко подорожчати в 2025 році.

Також, боргової ями по комуналці можна уникнути: юрист підказав українцям, як зберегти гроші.