У селі Мельники на Волині нещодавно відбулися серйозні зміни. Раніше у селі не було ні депутатів, ні старости, і мешканці не могли донести свої ідеї до влади. Але кілька років тому все змінилося – люди об'єдналися та створили сільський комітет за допомогою місцевої громадської організації «Пісочні береги».

Активісти, які очолює Марія Федорук, вирішили, що треба змінювати життя в селі. Вони розпочали створення громадської організації, названої на честь Пісочного озера, щоб активізувати культурні заходи та покращити інфраструктуру.

Вони встановили вуличні тренажери, екостенд з гаслом "Природа – це не смітник", лавки та сміттєві урни. Також проводяться благодійні заходи для збирання коштів для військових.

Село Мельники / фото
Село Мельники / фото

Незабаром стало зрозуміло, що одного комітету недостатньо, тож жителі вирішили створити сільський комітет, щоб краще вирішувати місцеві проблеми. Комітет об'єднав громадську організацію, владу та місцевих жителів, що допомогло зробити багато: від дороги та освітлення до впровадження сортування сміття.

Популярні новини зараз
До 9,99 грн за куб: кому доведеться більше платити за газ Увага на квитанції: українців попередили про платіжки за комуналку Повістку отримають навіть ті, хто не оновив дані: нові правила призову в Україні Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

"Шацький полігон переповнений відходами. Навіщо викидати все в загальне сміття, якщо можна переробити? А за ці кошти придбати щось для села. На загальному сміттєзвалищі воно роками розкладається, а так приносить користь", – сказала Марія Федорук, голова ГО «Пісочні береги».

У відповідь на це сільський комітет та організація розпочали проект із сортування сміття. Вони встановили контейнери для пластикових та скляних відходів, організували склад для зберігання відсортованої сировини та навіть придбали бензокос для потреб округу.

На виручені 5 тисяч гривень уже купили газонокосарку, у планах – купівля прес-верстата для пластику та навіть створення власного переробного обладнання.

Баки для сміття / фото: ШоТам
Баки для сміття / фото: ШоТам

"На власному прикладі хочемо показати іншим громадам: ми не тільки говорили, що нам потрібно, але й робили. Ми готові співпрацювати, а не лише критикувати. Я рекомендую селам, у яких немає старости – створювати сільський комітет", – розповіла мешканка села.

Щоб переконати мешканців сортувати сміття, активісти проводили освітні заходи та роз'яснення.

"Спочатку люди не могли зрозуміти, навіщо окремо викидати пластик і скло. Так, ми деякий час пояснювали людям на вулиці та на заходах, як правильно сортувати сміття. Крім цього, писали навчальні матеріали до групи у вайбері з місцевими і закликали сортувати", – ділиться Марія.

Село / фото: Сільський ревізор Мельники
Село / фото: Сільський ревізор Мельники

Встановлені камери відеоспостереження допомагають відстежувати порушення, а також мешканці самі допомагають стежити за правильним викидом сміття. Додатково планується встановлення контейнерів для органічних відходів біля озера.

Проект не лише бореться зі сміттям, а й працює над розвитком туризму на селі. Вони шукають європейських донорів, співпрацюючи із різними організаціями. Створено сайт для залучення туристів, і вже є плани щодо створення музею, який поєднає історію села із сучасними досягненнями.

Марія Федорук упевнена, що об'єднання та співпраця допоможуть не лише покращити чистоту, а й розвинути село, що особливо важливо для утримання молоді та створення стійкого майбутнього для Мельників.

Нагадаємо, це барахло потрібно "на викінштейн": українцям підказали, що треба прибрати з дому перед восени

Раніше ми писали про те, що після 4-х років щурячого терору чоловік у розпачі розгромив свій будинок: з'їли проводку шість разів

Крім того, Знай.ua повідомляв, платіж за вивіз сміття може "поважчити" на 20%: кому загрожує новий удар по гаманцю