Українські вчителі за кордоном стикаються з викликами, зокрема збереженням української мови. Наталія Борисенкова, засновниця української школи в Португалії, каже, що багато батьків прагнуть адаптувати дітей до місцевої мови, що загрожує втраті національної ідентичності.
Для збереження зв’язку з Батьківщиною вона створила освітній центр ще 20 років тому. В інтерв'ю Борисенкова розповіла про збереження української ідентичності серед школярів за кордоном і проблеми, з якими стикаються діти-біженці.

Вчитель на уроці
Вчитель на уроці

Основний виклик — збереження україномовного середовища, адже багато батьків прагнуть адаптувати дітей до нової мови, що може призводити до втрати національної ідентичності.
Вчителі змушені створювати власні програми навчання, а українські університети, як-от Львівська політехніка, підтримують закордонні школи, організовуючи форуми й онлайн-простори для обміну досвідом.

Вчитель перевіряє домашнє завдання. Фото:вільні джерела
Вчитель перевіряє домашнє завдання. Фото:вільні джерела

Щодо умов праці, то в Португалії заробітні плати вчителів вищі, ніж в Україні. Середня зарплата вчителя складає 1640–2460 євро, залежно від рівня прожиткового мінімуму.

Водночас ставлення до вчителів у Португалії відрізняється. Існує проблема булінгу проти вчителів, що свідчить про зниження поваги до цієї професії. Адаптація українських школярів до португальської системи освіти також викликає труднощі.

Основною відмінністю є відсутність виховного процесу в португальських школах — їх головне завдання лише навчання. Це призводить до того, що учні можуть не отримувати необхідної підтримки від вчителів.

Популярні новини зараз
Із цим жити непросто, але вони справляються: чого боїться кожен знак Зодіаку до втрати пульсу Не вистачить і на пачку гречки: пенсіонерам дадуть надбавки за стаж Важка зима: що обіцяють громадянам для захисту Українцям встановили обмеження: не вдасться перевезти через кордон
Показати ще

Вчитель / фото: Pinterest
Вчитель / фото: Pinterest

Крім того, існують обмеження на спілкування між вчителями та батьками, що ускладнює співпрацю. Борисенкова вважає, що для збереження національної ідентичності українських дітей за кордоном потрібно активніше створювати україномовний контент і підтримувати різні медіаресурси.

Вона переконана, що лагідної українізації вже недостатньо, і потрібні більш рішучі дії для захисту української мови та культури, щоб уникнути втрати національної ідентичності.

Школа, вчитель, уроки / фото: Pinterest
Школа, вчитель, уроки / фото: Pinterest

Наталія Борисенкова розповіла про заснування української школи в Португалії, яка спочатку допомагала українським дітям інтегруватися до місцевої громади, а згодом забезпечила здобуття української освіти.

Зараз школа зосереджена на збереженні національної ідентичності, популяризації української культури та співпраці з державними установами, допомагаючи учням підтримувати зв'язок з Україною.

Нагадаємо, школярів 9-х класів готують до нових іспитів: що зміниться в системі оцінювання

Раніше ми писали про те, що українців змусять повернути гроші, виплачені на дітей

Крім того, Знай.ua повідомляв, навчальний рік під тривоги і блекаути: коли школярі ходитимуть на канікули