1 вересня але новому церковному календарю вшановують пам'ять святого Симеона Столпника, архімандрита Антіохійського, а також відзначають Собор Вінницьких святих.

Цього ж дня – початок індикту, церковне Новоліття, Новий рік.

На Русі це велике свято, в якому поєднано безліч повір'їв та традицій. Літо закінчилося, осінь настає, закінчилися роботи в полі та починаються засідки (час роботи будинку при вогні). Вогонь старий у хаті гасили перед святом, а вранці запалювали нове, замовляючи його. Сьогодні прийнято обходити поле з піснями та закличками, щоб урожай був добрим. Багато хто перебирався в нові будинки. Усі фінансові справи треба було до цього дня закінчити, щоби розпочати чистий рік. А за ще однією традицією проводили обряд "постригу".

Популярні новини зараз
До 9,99 грн за куб: кому доведеться більше платити за газ Увага на квитанції: українців попередили про платіжки за комуналку Запас продуктів на кілька місяців: що купити в умовах війни Охоронці "Укрзалізниці" влаштували п'яно-криваву бійку: пасажири в шоці від побаченого
Показати ще

Традиції та обряди

Цей день вважався початком бабиного літа. Люди визначали, якою буде погода восени цього дня. Починалися бабині роботи. Жінки обробляли пеньку, льон та пряли. Дівчата ворожили на чоловіка нитками під час прядіння. У селах влаштовували гуляння, водили хороводи, співали пісень. Наречені виходили дивитися наречених. У сім'ях пекли багато пирогів та накривали столи, щоб покликати у гості всіх гарних дівчат.

[img desc=""]308897[/img

На Новоліття гасили весь вогонь у хаті, за винятком лампадного. А під час ранкової зорі запалювали новий разом із запрошеним знахарем. Вогонь був живим і добувався тертям, а молода дівчина мала підпалити першим полум'ям спицю. Також був ще один цікавий обряд, люди ховали тарганів та мух. Їх вважали причиною всіх негараздів будинку і бідності, тому й позбавлялися. Гробики робили з моркви та ріпи, а потім комах-небіжчиків закопували подалі від будинку. Люди вважали, що так вони вже не повернуться.

Воробйов ніде не було видно, тому люди вважали, що це вони біса злітаються, щоб він вирішив, скільки з них собі взяти, а скільки відпустити.

Що не можна робити 1 вересня

1 вересня, як і в інший день, Церква виступає проти агресії, лайки, пліток і наклепів, засудження, заздрощів, жадібності, помсти та розпачу. Не можна відмовляти у допомозі нужденним.

За народними прикметами дня сьогодні не слід позичати сіль - це до негараздів, а також скаржитися на життя, інакше не уникнути лиха.

Нагадаємо про знаки долі та народні прикмети: як зрозуміти, що ангел-охоронець намагається нас попередити.

Раніше ми повідомляли, що діти будуть під сильним захистом Господа: яку молитву повинна знати кожна мама.