З жовтня деякі українці можуть залишитися без медичної допомоги через нові вимоги до верифікації пацієнтів. Це пов’язано з набуттям чинності Постанови Кабінету Міністрів №1394, згідно з якою медичні заклади не отримуватимуть фінансування за лікування пацієнтів, які не підтвердили свою особу в електронній системі охорони здоров'я.

Відтепер українці, які уклали декларації з сімейними лікарями, педіатрами або терапевтами, повинні підтвердити свої контактні дані, зокрема номери телефонів та реєстраційні номери облікових карток платників податків. Якщо цих даних немає в електронній системі, медичний заклад не отримає коштів за лікування таких пацієнтів, а лікарі не отримають заробітної плати за надані послуги.

Лікарка міряє тиск пацієнтові
Лікарка міряє тиск пацієнтові

Найбільше це стосується дітей, оскільки багато з них не мають індивідуальних податкових номерів, які необхідні для верифікації. Проте Міністерство охорони здоров'я запевняє, що поки що діти не підпадають під нові вимоги, і медичні заклади продовжать отримувати фінансування за надану їм допомогу.

У Міністерстві охорони здоров'я пояснюють, що нові вимоги до ідентифікації пацієнтів запроваджуються для забезпечення актуальності та достовірності даних. Верифікація відбувається шляхом обміну інформацією між електронною системою охорони здоров'я та державними реєстрами.

Популярні новини зараз
Комунальні платежі дешевшають: які знижки чекають на українців ТЦК отримає нові повноваження: зобов'яжуть приймати документ За ухилянтами стежитимуть на кожному кроці: ТЦК відкрили доступ до масштабної бази даних Без згоди не заберуть: хто має імунітет від мобілізації
Показати ще

За даними НСЗУ, вже виявлено близько 4,9 млн неверифікованих пацієнтів, з яких 4,3 мільйона – це діти. Основною проблемою є те, що більшість дітей не мають ІПН, що ускладнює їхню верифікацію в системі.

У випадку, якщо пацієнт не пройде верифікацію, лікарі не отримуватимуть фінансування за надану допомогу, що може призвести до обмеження доступу до медичних послуг для таких пацієнтів. Це створює ризик для тих, хто з якихось причин не оновив свої дані або не має ідентифікаційного коду.

Нагадаємо, до 30% економії на опаленні житла: як зменшити зимові витрати на комуналку

Раніше ми розповідали, що заблокують доступ до грошей: ПриватБанк звернувся з попередженням — зробіть це негайно

Також, субсидіанти отримали попередження від комунальників: ризикуєте втратити допомогу