Сумна реальність переселенців в Україні – 60% із них змушені віддавати на оренду житла понад половину свого доходу. Це підтверджує новий звіт Міжнародної організації з міграції (МОМ), який показав, що оренда стає справжньою фінансовою пасткою для тисяч людей, які залишилися без дому.

Вважається, що житло стає недоступним, якщо на нього йде більше 40% доходу, а тут ситуація набагато гірша. Про це пише "Хмарочос".

Переселенці / фото
Переселенці / фото

Для багатьох переселенців оренда обходиться в середньому 8,5 тисячі гривень на місяць, при цьому дохід більшості ледве перевищує 13,5 тисячі. І коли 38% людей змушені віддавати на житло більше 70% своїх коштів, стає зрозумілим, що ця ситуація далеко не жарт.

Переселенці у відповідь на статистику поділилися своїм досвідом у соцмережах:

Популярні новини зараз
Осінні канікули під загрозою: школярі відпочиватимуть за новими графіками Кінець світу у 2025 році: що Ванга говорила про Апокаліпсис та закінчення війни в Україні Пенсіонерам старше 70 років збільшать виплати: умови та суми Замість кількох виплат — одна: українцям платитимуть нову соціальну допомогу
Показати ще

"Я з Донецька. З 2014 року я витрачаю на оренду 50% доходу і більше. Кого це парило? Нікого."

"У мене так батьки були змушені повернутися в окупацію. Житло дороге, роботи людям після 50 немає."

"Знаю тих, хто повернувся до Бердянська та Мелітополя. Бо держава їх послала. І забрали ще крихти ВПО."

власне житло
власне житло

Багатьох обурює, що не лише переселенці стикаються із проблемами оренди, а й інші громадяни. "Без негативу до переселенців, але не тільки переселенці стільки витрачають на оренду житла" – зауважують люди. Але ця проблема особливо гостра для тих, хто залишив рідні будинки і намагається розпочати життя наново у нових містах.

"Бісить, приїде якийсь «журналіст» до Покровська чи Костянтинівки і запитує у бабусі пенсіонерки, чому ви не виїжджаєте, їй щоб квартиру зняти треба 35-40 тисяч. А бл*дота в тилу, попиваючи лавандовий раф, робить висновки «так там ждуни», а до себе ніхто з них не візьме бабусю", – пише користувач мережі.

Ситуація з орендою житла для переселенців – це відображення глобальної проблеми доступності житла в Україні, а рішення поки що не видно.

Нагадаємо, ПриватБанк не повертає гроші загиблого бійця: "Просто привласнює собі..."

Раніше ми писали про те, що Німеччина запровадила фінансові зміни для українців: доведеться заплатити за безкоштовне

Крім того, Знай.ua повідомляв, чи є шанс отримати квартиру у 2024 році