Хмельницькій обласній ТВК не вдалося затвердити перелік територіальних виборчих округів з виборів депутатів обласної ради. Невдалими виявилися обидві спроби членів комісії дійти згоди.

Про це повідомляють спостерігачі “Опори”.

Перше засідання ТВК 6 вересня розпочалося о 13 годині. Комісія розглянула кілька питань і оголосила перерву до 18 години. Безпосередньо до питання утворення округів перейшли вже після перерви. Тоді голова комісії Віталій Афадєєв (від партії «Голос») не допустив до голосування напрацювання робочої групи ТВК з утворення виборчих округів. Головний аргумент проти – документ не було оформлено належним чином, в проєкт постанови. Натомість голосували за три інші проєкти постанов з утворення округів для виборів депутатів обласної ради. Утім жоден не набрав необхідної кількості голосів. Після цього голова комісії закрив засідання й залишив приміщення ТВК, не призначивши часу наступного засідання.

Письмову вимогу від семи членів комісії про скликання засідання о 21 годині голові ТВК передавали вже на вулиці, в присутності журналістів з телекамерами. Попри те що Віталій Афадєєв ознайомився з вимогою, на засідання він не з’явився, а з ним і його заступник Олександр Нартовський (партія «Слуга народу»), секретар комісії Ірина Прокопець («Солідарність жінок України») і ще четверо членів комісії: Валерія Брильова («Слуга народу»), Алла Вінскевич («Рідне Закарпаття»), Альона Перепелиця («Голос»), Майя Дудник («Порядок»). Керівний склад комісії на телефонні дзвінки не відповідав.

Популярні новини зараз
Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

На думку члена комісії Костянтина Рааца («За майбутнє»), такі дії голови комісії і окремих членів ТВК можна розцінювати як саботаж та намагання зірвати вибори.

Зібравшись на 21 годину, 11 членів комісії обрали головуючого і зробили перерву, з надією, що керівництво повернеться. Однак ні голови, ні членів комісії, так і не дочекалися. А через певний час «зникли» і до півночі не повернулися ще двоє членів комісії: Любов Виноградова (партія «Єдиний Кривий Ріг») та Марина Олійник (партія «Всеукраїнський народний союз»). Тож через відсутність кворуму (залишилось лише 9 членів з 18) рішення про затвердження округів з виборів депутатів Хмельницької обласної ради в терміни, визначені законодавством, не прийняли.

Відповідно до частини 3 статті 201 Виборчого кодексу України територіальні виборчі округи з виборів депутатів обласних, районних, районних у місті рад, а також депутатів міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 тисяч і більше) утворюються відповідно обласною, районною, районною в місті, міською, сільською, селищною виборчою комісією не пізніш як на другий день виборчого процесу з дотриманням принципу неперервності меж (зв’язності територій) таких округів та, за можливості, з урахуванням адміністративно-територіального устрою. Відповідна виборча комісія тим самим рішенням присвоює номери територіальним виборчим округам.

Згідно з частиною 1 статті 36 Виборчого кодексу України на письмову вимогу третини складу виборчої комісії голова виборчої комісії або його заступник зобов’язаний скликати засідання комісії не пізніше наступного дня після отримання такої вимоги.

Раніше портал «Знай.uа» писав КВУ: ОПЗЖ та Левченко зірвали "нарізку" округів на виборах у Києві

Також портал «Знай.uа» писав, що Кличко перед виборами згадав про метро на Троєщину - все буде

Також портал «Знай.uа» писав, що Геращенко підловила Садового на "танцях" із Зеленським перед виборами: "Заграє"