Серед традиційних українських страв є одна, про яку багато говорять, проте мало хто її куштував, і ще менше тих, хто вміє її готувати. Це так звана «качана каша» - кулінарна «витребенька», яку наші предки могли дозволити собі лише на великі свята. Рецепт легендарної каші розповіла етнолог Олена Щербань виданню Food and Мood.

За її словами, рецепт каші дістався їй від бабусі. Українцям ця страва смакує вже понад три сотні років, а готували її переважно на Полтавщині.

Через важкі умови життя, які переслідували українців впродовж всього ХХ століття, «качану кашу» потроху забули – для її приготування потрібні яйця, масло, пшеничне борошно. Ці дорогі продукти не завжди були на столах наших бабусь і дідусів. До того ж, процес приготування вимагає досить багато часу. Тому страва вважалася святковою, її їли не щодня.

Скрін, Facebook
Скрін, Facebook

Що потрібно для «качаної каші»:

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще
  • 300 г пшона - перебрати, промити і висушити,
  • 4-5 кг пшеничного борошна,
  • 25-30 яєць.

Як готувати:

Яйця збивають виделкою (не міксером). У великий металевий таз із рівним дном насипають пшоно. До нього невеликими порціями додають збиті яйця, рівномірно розподіляючи.

В цю масу висипають трохи борошна, розмішуючи рукою. Цю процедуру «яйця-борошно-перемішати» повторюють до сотні разів. Це і називається «качанням каші».

Готують кашу на бульйоні, найчастіше – з півня. В киплячу юшку всипають кашу і варять на повільному вогні впродовж двох-трьох годин, після чого тримають у духовці півгодини під кришкою. В готову кашу додають масла за смаком.

Нагадаємо, старовинний рецепт "чорного борщу" змусить вас пустити слинку - "Жодного томату, лише гнічені сливи".

Як повідомляв портал "Знай.uа", шоколадні цукерки з арахісовою пастою: простий рецепт шалено смачних ласощів

Також "Знай.uа" писав, ожиновий десерт з шоколадним бісквітом від судді "Мастер Шеф": справжня магія на вашій кухні