На Хмельницькому речовому ринку працює 14 тисяч приватних підприємців. До міської казни від роботи ринку за 2019 рік надійшло понад 34 мільйони гривень. Такі цифри наводить начальник міського фінансового управління Сергій Ямчук. Розповідає Суспільне.

Хмельницький речовий ринок виник у місті відкрився за радянських часів – у 1987 році. Та розвитку набув у 90-их. Саме речовий ринок став для хмельничан порятунком від тотального безробіття та безгрошів’я після розпаду радянського союзу, каже колишній міський голова Іван Бухал.

"Там багато працює людей. Якщо сказати за цифри економічні, то 15 відсотків від приватних підприємців, які там працюють, у бюджет Хмельницького дає ринок. Він був, є і повинен бути. І якщо сконцентрувати зусилля всіх – влади і громади – то його треба відновити, зробити і можна переплюнути всі ринки, які є у світі", - каже Іван Бухал.

Михайло Яцюк працює на ринку 15 років. Має власну торгову точку, де продає товар українського виробництва. Розпочав працювати на базарі через скорочення на роботі.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

"Де діватися було? А діти маленькі були. Та й мусив йти. Китайські такі костюмчики були. Їх тут давали всім підряд. Так і починали потихеньку", - каже Михайло Яцюк.

Олена Заржицька працює на хмельницькому речовому ринку 22 роки. Перед зайняттям торгівлею жінка 10 років працювала медиком, та змінити сферу діяльності вирішила через низьку зарплатню.

"Склались такі життєві обставини, потрібно було якось виживати, на медичну зарплатню це було не можливо. І довелось повісити білий халат і вийти на ринок і таким чином вижити", - розповідає Олена Заржицька.

Один із найбільших ринків України не приносить той прибуток, який був ще кілька років тому. Скоротились обсяги торгівлі. У 2020 році збитків фінансам завдала всесвітня пандемія.

"Знизилась купівельна спроможність людей, і від того наші прибутки знизились. Плюс, підвищились податки. Особливо після карантину ми всі відчули, що стали набагато біднішими", - розповідає Олена Заржицька.

За розрахунками у 2020 році до міської казки надійде не більше 31 мільйона гривень. Це на 3 мільйони менше, аніж минулого року.

Аби допомогти приватним підприємцям, котрі працюють на речовому ринку, на час карантину навесні цього року їх звільнили від сплати податку та оренди землі на один місяць, та це завдало збитків міському бюджету, каже Сергій Ямчук.

"Надання цих пільг, відповідно, зменшило надходження. Пільги, які надала міська рада, це розрахунково, до 4,5-5 мільйонів гривень", - пояснює Сергій Ямчук.

Олена Заржицька каже, що конкуренцію роботі на речовому ринку складають і торговельні центри.

"Дуже відчуваємо конкуренцію, я не можу змагатися з депутатами, які тримають магазини. Зрозуміло, що всі магазини, які в нас в місті побудовані, всі торговельні центри та орендні площі, які вони здають це не є власність простих людей", - говорить Олена.

Якщо ситуація з торгівлею на речовому ринку не покращиться, підприємницьку діяльність полишить, додає жінка.

Раніше портал Знай.uа писав про те, що рівень бідності українців зросте через Covid-19: як пандемія вплине на зарплати і пенсії.

Як повідомляв портал Знай.uа, жорсткий карантин в Україні можуть ввести вже найближчими тижнями: названо умову.

Також портал Знай.uа писав, що в Україні створять штаб по боротьбі з Covid-19: все про тестування, аналізи та першу допомогу хворим.