У торговельній мережі Хмельниччини цукор за місяць здорожчав в середньому на 5 гривень, і зараз його продають від 16 до 23 гривень за кілограм. Розповідає Суспільне.

Усе тому, пояснює спеціалістка з рослинництва департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Ванда Сердюк, що через погодні умови коренеплоди погано вродили.

"На Старокостянтинівському заводі 90 відсотків виробленого цукру найвищої, першої категорії. Він білий, кристали — геометрично правильної структури, в ньому немає домішків, пилу, а від розчиненого в рідині не утворюється осад", - розповідає технічний директор заводу Михайло Співак.

Михайло Співак каже, що саме такий цукор експортують, його замовляють великими партіями українські й іноземні виробники солодких напоїв. А експорт цукру, через неврожай цукрових буряків, цього року або скасують, або скоротять до мінімуму.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру
Показати ще

"Така ситуація не тільки в Україні, це і Польща, і Німеччина, Західна Європа — виробництво цукру зменшиться", - каже Михайло Співак.

На цій цукроварні за добу із 4-х із половиною тисяч тонн буряків виробляють 350 тонн цукру піску, але цього року переробляють на пів тисячі тонн буряків менше, бо сировини не вистачає.

Комерційний директор Василь Ковбель розповів, що переробний сезон цієї осені скоротиться днів на 15, цукру буде менше, і він буде дорожчий.

"В цьому році від того, що ми планували, виробництво зменшиться процентів на 30-35. І вихід цукру зменшиться. На сьогодні відпускна ціна на заводі 15.50 гривень за 1 кілограм. Цю ціну встановлює не завод, її встановлює ринок, його кон’юнктура. Є попит — відповідно є й пропозиція", - каже Василь Ковбель.

З постачальниками сировини з Хмельницької, Тернопільської і Рівненської областей уклали довгострокові угоди.

Цього року площі під цукровими буряками на Хмельниччині на 3 гектари менші, ніж торік, а через погодні умови коренеплоди вродили гірше, ніж у 2019 році.

"Було десь 510-515 центнерів з гектара, в цьому році урожайність 460-470 ц/га", - каже спеціалістка з рослинництва Ванда Сердюк.

Сільськогосподарський рік був складний: буряки сіяли рано, через дощі та холод посіви не всюди вийшли рівномірні, влітку була посуха, на час копання буряків пішли дощі, і цукристість буряків з 18 відсотків у вересні в жовтні знизилась до 15.

"Цукровий буряк набрав на себе вологи, і цукристість різко впала", - говорить Михайло Співак.

Та Михайло Співак впевнений, що для потреб внутрішнього ринку області цукру вистачить.

Раніше портал Знай.uа писав, що стрибок цін на продукти посадить тернополян на жорстку дієту - яйця, молочка і цукор не по кишені.

Як повідомляв портал Знай.uа, спиртзавод під Львовом пішов з молотка за 50 мільйонів - "Вдвічі дорожче"

Також портал Знай.uа писав, що ВАКС пригальмував закриття справи "Роттердам+" всупереч національним інтересам.