На Хмельниччині мешкає майстриня, яка вишиває сорочки за старовинними зразками. Цей скарб може зникнути назавжди, якщо не відродити традицію зіньківської вишиванки.

Фахівці з питань охорони і збереження нематеріальної культурної спадщини Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва приїхали до села Зіньків, аби дослідити традиції крою та вишивки неповторної сорочки.

На сьогодні у Зінькові залишилася єдина майстриня, яка відшиває сорочки за старовинними зразками. Тож цей елемент нематеріальної культурної спадщини потребує негайної охорони. Адже якщо не звернути увагу спільноти на відродження традиційної зіньківської сорочки – цей скарб зникне назавжди, залишившись експонатом в музеї чи прикрасою приватної колекції.

Нагадаємо, у Міністерстві культури та інформаційної політики України вирішили включити український борщ до культурної спадщини ЮНЕСКО. Для цього провели онлайн-фестиваль.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Про це розповів глава відомства Олександр Ткаченко на своїй сторінці в Instagram.

"Це питання захисту важливої культурної складової та частини історії. Визнання борщу об'єктом нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО-поставить крапку в спеціально створених дискусіях про етнічну батьківщину рецепту страви. Як говорила мені моя бабуся, а їй — її бабуся: борщ — український", — написав він.

Нагадаємо, росіяни знову спробували привласнити український борщ

Як повідомляв портал Знай.ua, в українців слідом за борщем намагалися вкрасти Шевченка

Також Знай.ua писав, український борщ хочуть включити до спадщини ЮНЕСКО