Олег Пензін, відомий економіст, порушив тривожне питання про новий податок на міжнародні посилки, яке може зробити життя багатьох українців значно складнішим.

Зараз, якщо ви отримуєте надсилання з-за кордону, вартість якого до 150 євро, ви не сплачуєте податок. Але уряд хоче змінити правила.

Планується знизити цей поріг до 45 євро, а для посилок із зарубіжних інтернет-магазинів – до 0 євро. Це означає, що за будь-яку посилку доведеться сплачувати ПДВ. Як це вплине на простих людей?

посилки
посилки

Новий "головний біль"

Пензін попереджає, що із запровадженням нових правил процес оформлення посилок стане набагато складнішим. Наприклад, якщо вам відправляють старий дитячий одяг, який міг би бути переданий безкоштовно в іншій країні, як це оцінити?

Популярні новини зараз
Плату за світло нараховуватимуть по-новому Тарифи на воду викликали паніку: прогнозують зростання цін та звільнення Доплата 944 грн: хто з пенсіонерів може розраховувати на допомогу В Україні ухвалили "історичне" підвищення податків: головні нововведення
Показати ще

Нові бюрократичні процедури можуть заплутати людей, які не знаються на податках.

Ризики штрафів та звинувачень

Якщо ви не зможете довести, що надсилання призначене лише для вашого особистого користування, ви ризикуєте отримати штраф або навіть звинувачення в ухиленні від сплати податків. Це особливо проблематично, якщо посилка містить, скажімо, старий одяг чи предмети, які можна оцінити по-різному.

посилки
посилки

Складнощі з оцінкою

Митники і податківці мають непросте завдання – оцінювати вартість кожного предмета в посилці. Як, наприклад, визначити ціну старого одягу? Складнощі з цим можуть призвести до неправильного нарахування податків або штрафів.

Проблеми з митним контролем

Новий податок ускладнить процес перевірки посилок. Людям доведеться доводити, що їхні посилки не призначені на продаж. Це може викликати безліч проблем та плутанини, особливо якщо люди не зможуть одразу розібратися з новими вимогами.

Посылка / фото: Pinterest
Посилка / фото: Pinterest

Чому це важливо?

"Як бачимо, податкова, а часто й проста фінансова неграмотність українців зроблять їх заручниками та мішенню для державного фіскального терору за помилки через незнання податкових тонкощів. Замість детінізації великих нелегальних потоків на митниці та усунення контрабанди і сірих схем, які наносять державі збитки на сотні мільярдів, уряд пропонує контроль за десятками мільйонів легальних посилок простих українців", – заявив Пензін.

Нагадаємо, Нова Пошта спростила відправку посилок з Польщі: несподівано за дешевою ціною

Раніше ми писали про деталі нових українських податків: скільки заплатять громадяни та бізнес

Крім того, Знай.ua повідомляв, українці можуть залишитися без допомоги: "Це розкіш"