Українці, які через війну змушені були покинути рідні домівки та шукати притулку в Німеччині, часто задаються питанням: чи можна отримувати пенсію в цій країні, і що для цього потрібно?

Перш за все, слід зазначити, що в Німеччині немає спеціальних умов для призначення пенсії біженцям. Усі правила однакові для всіх, незалежно від того, чи ви народилися в цій країні, чи приїхали сюди, рятуючись від війни.

Пенсіонери, отримують пільги. Фото: iStock
Пенсіонери, отримують пільги. Фото: iStock

Щоб отримати пенсію за віком, потрібно досягти 63 років та мати принаймні 35 років трудового стажу, протягом якого ви регулярно сплачували пенсійні внески (Rentenversicherung). Цей стаж може включати не тільки роботу в Німеччині, але й в інших країнах, з якими Німеччина має угоди про соціальне забезпечення. На жаль, Україна не входить до цього списку, тож нашим співвітчизникам доведеться зосередитися на сплаті внесків саме в німецьку пенсійну систему.

Якщо ви вирішите вийти на пенсію у 63 роки, слід врахувати, що за кожен місяць дострокового виходу вам знизять пенсію на 0,3%. Але якщо ви працювали 45 років, можна піти на заслужений відпочинок без жодних відрахувань.

Популярні новини зараз
ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів З 1 жовтня платіжки за світло зміняться Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року Українцям чітко відповіли з приводу індексації пенсій
Показати ще

Для того щоб мати право на пенсію, потрібно працювати та сплачувати пенсійні внески щонайменше п’ять років. Це загальне правило для всіх, хто працює в Німеччині, включаючи українців, які тут оселилися через війну.

Також важливо знати, що навіть якщо ви працювали в інших країнах Європи, ці роки можуть зарахуватися до вашого пенсійного стажу, якщо між країнами є відповідні угоди. Однак для українців це правило не діє.

Якщо ви плануєте залишитися в Німеччині на тривалий час і хочете забезпечити собі пенсійні виплати, важливо дотримуватися встановлених правил. Це означає, що потрібно знайти роботу, яка передбачає сплату пенсійних внесків, і працювати принаймні п’ять років.

Зрозуміло, що п’ять років — це мінімальний термін, але чим довше ви працюєте і сплачуєте внески, тим вищою буде ваша пенсія.

Нагадаємо, Чехія збільшить виплати українським біженцям: у кого з вересня поважчають гаманці

Раніше ми розповідали, що Румунія скорочує допомогу українцям: доведеться виживати або збирати речі додому

Також, Біженцям у Польщі загрожують штрафи за дітей: зобов’яжуть кожну родину