Для всіх наших дорогих та шановних читачів, які з великою відповідальністю стежать за своїми платіжками по комуналці, а також для тих, хто вже встиг відчути на своєму досвіді, що таке жити у темряві є дуже важлива інформація.

Справа в тому, що останніми днями серпня в Україні будуть застосовуватися вельми жорсткі графіки відключення світла - проте тільки в тих регіонах, де взагалі є можливість вийти на планові відключення.

Відомо, що в решті областей нашої країни повернуться екстрені відключення електрики. Очікується, що повернутися до графіків зможуть щонайменше 5 регіонів, повідомили в енергокомпанії ДТЕК.

ЛЕП. Фото: скриншо з відео
ЛЕП. Фото: скриншо з відео

Серед регіонів, які зможуть повернутися до графіків:

Популярні новини зараз
На порозі хлібної кризи: українців шокували новими цінами – і це не межа Запас продуктів на кілька місяців: що купити в умовах війни Повістку отримають навіть ті, хто не оновив дані: нові правила призову в Україні Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати
Показати ще

- Київ;
- Київська;
- Одеська;
- Дніпропетровська;
з-Донецька області.

За інформацією місцевих відділень ДТЕК, згідно з розпорядженням "Укренерго", відключення почали проводити одразу з півночі – з 00:00 до 06:00 подачу світла обмежували одразу трьом групам. Після цього відключення посилили – з 06:00 до 11:00 діють вже чотири черги.

Блекаут в столиці. Фото: Youtube
Блекаут в столиці. Фото: Youtube

Далі відключатимуть:

- 11:00-15:00 – трьом чергам;
- 15:00-21:00 – чотирьом чергам;
- 21:00-00:00 – трьом чергам.

Крім того, підкреслюється, відключення відбуватимуться у темно-сірій та світло-сірій зонах.

Слід розуміти: чим більше черг, тим більше годин без світла. Так, існує умовне співвідношення кількості черг відключень світла з кількістю годин без нього. Зокрема:

• 1 черга графіків означає 4 години відключень на добу (сумарно із 24 годин);
• 2 черги – 8 годин обмежень на добу;
• 3 черги – 12 годин без світла на добу;
• 4 черги – до 16 години обмежень на добу.

Українці без світла, скріншот: YouTube
Українці без світла, скріншот: YouTube

Водночас різні обленерго по-різному розподіляють цей час між своїми споживачами. Наприклад, у ДПЕК (Київ, Київська, Дніпропетровська, Одеська та Донецька області) існують т.зв. світло-сірі зони у графіках. Коли оголошено про застосування 1-2 черг, світло у них є. А коли 3 і більше черг – світла немає. У темно-сірих зонах відключення є завжди, доки діють графіки.

В інших регіонах системи різняться. Найчастіше обленерго просто оновлюють графіки щодня або навіть протягом дня. Слідкувати за такими оновленнями потрібно на офіційних ресурсах самих обленерго.

Нагадаємо, "Під шумок ціни піднімуть": українці жорстко розкритикували наказ "тримати" зв'язок по 10 годин.

Раніше повідомлялося, що українці в паніці змітають з полиць пристрої для зарядки: ціни починають не кусатися, а з'їдати.

Також, графіки відключень зміняться: скільки доведеться сидіти без світла.