В Ірландії значно зменшилась кількість українських біженців, які проживають у наданому державою житлі. З початку літа 2024 року уряд закрив майже 190 центрів, де надавали житло українцям, що призвело до виїзду майже 17,5 тисяч людей.

За даними уряду Ірландії, у серпні 2024 року в житлі за державним контрактом перебували 40 058 українців з тимчасовим захистом, що на 30% менше порівняно з минулим роком, коли таких осіб було 57 502. З травня уряд розірвав 189 контрактів на надання житла для українських біженців. Це частина політики, спрямованої на надання тимчасового житла лише на 90 днів. Із цих 189 контрактів 175 були розірвані урядом, а решта 14 — самими постачальниками житла. Крім того, на стадії розірвання залишаються ще близько 100 контрактів.

квартиранти
квартиранти

На серпень 2024 року, уряд продовжує співпрацю з 855 закладами, які розміщують українців за контрактом, що значно менше, ніж 993 заклади, які діяли у серпні 2023 року. Після виїзду українців частину місць у цих закладах використовують для розміщення заявників на міжнародний захист. Деякі готелі, де раніше проживали лише українці, тепер стали "гібридними об’єктами", де розміщують і українців, і біженців з інших країн. Один центр, який раніше використовувався лише для українців, тепер приймає тільки шукачів притулку.

Українські біженці. Фото: скрін youtube
Українські біженці. Фото: скрін youtube

Окрім державного житла, значна частина українських біженців знайшли прихисток у домах ірландських родин. Зараз близько 28 800 українців проживають у понад 15 100 ірландських сім'ях, які отримують від уряду місячний платіж у розмірі 800 євро за розміщення біженців. З початку запуску цієї схеми підтримки у липні 2022 року уряд Ірландії виплатив вже 165 млн євро.

Популярні новини зараз
Зима буде без світла: тривожний прогноз Гороскоп на тиждень 16-22 вересня для всіх знаків Зодіаку: небезпеки Водоліїв, блиск Левів та відпочинок Тельців ТЦК побачить всіх: як чоловіки старшого віку намагаються уникнути мобілізації Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року
Показати ще

З 14 березня 2024 року уряд Ірландії скоротив фінансову допомогу для новоприбулих українців з тимчасовим захистом. Тепер вони отримують лише 38,80 євро на тиждень протягом перших 90 днів, а після виїзду з державного житла виплати збільшуються. З вересня ці скорочення виплат поширяться на всіх українських біженців, незалежно від дати їхнього прибуття до Ірландії. Це рішення прийнято для урівняння умов для українських біженців та шукачів міжнародного захисту в державному житлі.

Нагадаємо, Польща виплачуватиме гроші за новими правилами: стосується родин з дітьми

Раніше ми розповідали, що Чехія збільшить виплати українським біженцям: у кого з вересня поважчають гаманці

Також, Румунія скорочує допомогу українцям: доведеться виживати або збирати речі додому