Ще на початку літа в "Укрспецзв'язку" мобільних операторів зв'язку зобов'язали забезпечувати абонентів щонайменше 10 годин безперебійної якісної мережі. І йдеться саме про той час, коли починає діяти відключення світла.

Багато українців мають важливе питання, а чому ж мобільні оператори не виконують цей наказ.

Відповіді на це, і не лише питання, спробували відшукати журналісти одного з українських телеканалів.

Мобільний інтернет / фото: Freepik
Мобільний інтернет / фото: Freepik

Чому виникають проблеми із системою оповіщення

При вимиканні світла не завжди чути сигнал сповіщення, а від того, чи почуємо ми тривогу чи ні, вчасно чи із запізненням, може залежати і наше життя.

Популярні новини зараз
До 9,99 грн за куб: кому доведеться більше платити за газ Плату за світло нараховуватимуть по-новому Прогноз погоди на кінець вересня: коли в Україну прийдуть перші заморозки Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

"За системи оповіщення на регіональному рівні відповідають обласні державні адміністрації. Якщо говорити про відключення, то як у Києві, так і в інших областях є територіальна система оповіщення, вона працює, і коли немає світла. Зараз на них ставляться додаткові джерела харчування", – каже рятувальник.

Щоправда, люди таки скаржаться, що разом зі світлом часто зникає і система оповіщення. Модернізація продовжується, але не так швидко, як хотілося б, роз'яснюють у КМДА. У столиці – 158 гучномовців. Їх встановили ще у 50-х роках минулого століття, і лише десять відсотків із них реконструйовано.

Чи буде під час вимкнення світла мобільний Інтернет

Якщо системи оповіщення не працюють – поліція чи рятувальники мають їздити вулицями з гучномовцями та попереджати про повітряну тривогу. Але простіше дізнатися про небезпеку з мобільних програм. Але коли немає світла, швидкість Інтернету часто зменшується до мінімуму.

Мобільний інтернет. Фото: Youtube
Мобільний інтернет. Фото: Youtube

"Коли вимикають електрику, то це для нас такий самий форс-мажор, як і для інших споживачів електроструму. Щоб вийти з цієї ситуації, кожна станція має свої комплектації, батареї, але вони мають певний запас цього заряду, десь на 4 -6 годин роботи", – каже керівник PR-служби компанії "Vodafone-Україна" Вікторія Рубан.

Гальмують Мережа та самі користувачі, каже представник мобільного оператора.

"Ми відразу бачимо стрибок у 3-4 рази підвищення навантаження на мережу, зростає трафік. Вимикають світло – люди переходять на мобільний інтернет", – каже Вікторія Рубан.

Мобільний зв'язок. Фото: скрін youtube
Мобільний зв'язок. Фото: скрін youtube

Так що не варто дивитися фільми, завантажувати великі файли та користуватися тик-током, тому що ця соцмережа – найбільш затратна в мегабайтах.

"Де можна, ми встановлюємо дизель-генератори. Але там де великі міста і наші станції, які переважно на горищах, дахах, і туди просто фізично не можна затягнути дизель-генератор навіть через пожежну безпеку. Ми не припиняємо робити все, що Можемо. Ці ж акумуляторні батареї – ми їх замінили, замінили на всіх базових станціях, вони вже потужніші, більш ємні”, – каже Вікторія Рубан.

Але навіть їх може бракувати на ті щонайменше 10 годин безперебійної роботи, які потребує Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України. Водночас у Мінцифри обіцяють сприяти мобільним операторам, щоб держава та бізнес змогли спільно забезпечити належну роботу зв'язку та Інтернету.

Нагадаємо, це допоможе вижити під час відключень: що обов'язково має бути у вашому запасі.

Раніше повідомлялося, школярів 9-х класів готують до нових іспитів: що зміниться в системі оцінювання.

Також, за графіком без відключень, а світла немає: що робити і куди скаржитися.