Верховна Рада України прийняла нове рішення про продовження воєнного стану та мобілізації до 9 листопада 2024 року.

У цьому контексті питання відсрочки, оновлення даних та можливих штрафів стають все більш актуальними для громадян України.

Особливо гостро ця проблема постає на початку нового навчального року, коли військовий облік є особливо важливим як для студентів так абітурієнтів.

Студенти ВНЗ. Фото: facebook
Студенти ВНЗ. Фото: facebook

З початком навчання багато студентів переїджають у нові міста, тому для них особливо важливо знати нововведення щодо мобілізації. Як відомо на даний час, абітурієнтам не потрібно звертатися до місцевого територіального центру комплетування (ТЦК), це підтверджує і Начальник відділу військового обліку Харківського обласного центру комплектування та соціальної підтримки Любомир Хомицький.

Військовий облік необхідно підтримувати лише за місцем реєстрації, та оновлювати за необхідністю, також це стосуєтся українців котрі влаштовуються на роботу, цим займаються безпосередньо ваші керівники. Але є вийняток, лише коли ви змінюєте місце проживання, щоб набути статусу внутрішньо переміщеної особи, тоді варто одразу звернутися до ТЦК.

Популярні новини зараз
Тарифи на воду викликали паніку: прогнозують зростання цін та звільнення Запас продуктів на кілька місяців: що купити в умовах війни Повістку отримають навіть ті, хто не оновив дані: нові правила призову в Україні В Україні ухвалили "історичне" підвищення податків: головні нововведення
Показати ще

ТЦК, воєнкоми, мобілізація
ТЦК, воєнкоми, мобілізація

Також не мало важливо пам'ятати, що кожен українець котрому виповнилося 16 років, має обов'язково стати на військовий облік. У разі не виконання батьки юнака отримають штраф відповідно із законом. Для постановки на облік потрібно звернутися до ТЦК та СП, а потім пройти медичний огляд. Як повідомляє Кабмін з 16 серпня 2024 року з'явилися нововведення, частину громадян ставитимуть на облік автоматично під час оформлення паспорту, це стосується українців віком від 16 до 25 років. Їх автоматично внесуть до реєстру "Оберіг", навіть якщо вони перебувають за кордоном і там оформлювали паспорт в українських представництвах.

Також з'явився новий законопроект, який затвердили у серпні 2024 року, за ним особи котрі втратили неповнорідних братів чи сестер під час війни, або ті зникли безвісти мають право отримати відстрочку, раніше у законі йшлося лише про близьких родичів.

Та з'явилися нові правила, щодо відстрочки особам котрі доглядають за родичми інвалідами, тепер не потрібно постійно оновлювати інформацію про відсутність інших працездатних членів сім'ї, відтепер такі дані ТЦК зможуть отримувати автоматично за допомогою державних реєстрів.

ВЛК будуть працювати цілодобово, читайте деталі на Знай.ua
"Відкупитися" від ТЦК потягне не кожен
Як можна перевірити штраф від ТЦК, читайте у Знай.ua