На Кам’янеччині, що у Хмельничцькій області, збудували новеньку амбулаторію сімейної практики загальної медицини. Збудували, але так і не відкрили.

Її збудували на місце старого медпункту, відкривали помпезно зі стрічками та піснями у грудні 2019 року. За задумкою, амбулаторія мала обслуговувати 4 тисячі мешканців Вихватнівець та ще 12 сіл, розташованих поруч: Демшина, Рогізної, Колодіївки, Дерев’яного, Калачківець, Субіча, Броварів, Гелетини, Привітного, Ленівки, Китайгороду та Патринець, пише ХМ-ІНСАЙД.

З державного та місцевого бюджетів на будівництво закладу виділили 8,2 мільйони гривень. Тут облаштували житлове приміщення для сімейного лікаря, просторі процедурні кабінети, закупили меблі та все необхідне обладнання, службову автівку "Renault Duster".

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще

Однак зі всього перерахованого медики наразі можуть використовувати лише авто. Бо ж за рік жодного дня амбулаторія так і не пропрацювала.

Ще з моменту урочистого відкриття вхідні двері закладу так і не відчиняються – замки заїдають. Електроенергію відключили за несплату, тож ні обладнання запустити, ні зігрітися персонал не може.

Натомість місцеві мешканці поки змушені долати близько 5 кілометрів до старенької Китайгородської амбулаторії.

"Я обслуговую майже 600 осіб за угодою. Більшість пацієнтів – люди похилого віку, великий відсоток мають хронічні захворювання. І мені прикро за них, адже їм зручніше було би відвідувати Вихватнівецьку амбулаторію. Та й умови там для усіх кращі", – каже сімейний лікар Ігор Паньків.

Місцеві мешканці не дуже довіряють владі і скаржаться, що за ліками доводиться їздити за 25 кілометрів до Кам’янця-Подільського, адже аптеки поблизу немає. Нерідко наймають автомобіль, аби здолати нелегку дорогу до райцентру чи Китайгородської амбулаторії.

Раніше повідомляли, глава МОЗ Степанов показав дірку в бюджеті на медицину, Україна ризикує залишитися без медиків.

Як повідомляв Знай.uа, Шмигаль зізнався, коли українцям чекати жорсткий карантин.

Знай.uа писав, порятунок вже в дорозі: Степанов назвав терміни отримання вакцини від китайського вірусу.