Цифровізація в Міністерстві оборони поки що не дала очікуваних результатів, і це створило досить неприємну ситуацію для людей з інвалідністю.

Замість того щоб автоматизувати обмін даними між ТЦК та реєстрами, де зберігаються відомості про присвоєння інвалідності, чоловікам доводиться самостійно їхати до ТЦК та повідомляти про свою інвалідність.

Якщо вони не зроблять це протягом семи днів після того, як їм встановлять групу інвалідності, на них чекає штраф – 17 тисяч гривень.

Заступник міністра оборони з питань цифровізації Катерина Чорногоренко не раз говорила, що "бігати мають дані, а не люди". Але на практиці, схоже, доводиться бігати саме людям та ще й з інвалідністю.

Хоча згідно із законом ТЦК не може штрафувати, якщо має доступ до потрібної інформації через інші державні реєстри, в цьому випадку обмін даними так і не налагодили.

Популярні новини зараз
Охоронці "Укрзалізниці" влаштували п'яно-криваву бійку: пасажири в шоці від побаченого В Україні ухвалили "історичне" підвищення податків: головні нововведення Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Пенсіонер в інвалідному візку
Пенсіонер в інвалідному візку

В одному з таких випадків чоловік, мабуть, повірив, що всі цифрові нововведення вже працюють і не повідомив про свою інвалідність у ТЦК вчасно. У результаті він отримав штраф у 17 тисяч гривень та звернувся до суду, щоб оскаржити це рішення.

Він стверджував, що ТЦК міг би і мав дізнатися про його інвалідність через електронний реєстр, але цього не сталося. Суд, однак, залишив рішення ТЦК чинним, оскільки обмін даними щодо осіб з інвалідністю поки не працює.

Суд у результаті вирішив, що чоловік справді порушив закон, не повідомивши вчасно ТЦК про присвоєння йому інвалідності. З моменту встановлення інвалідності він мав сім днів, щоб повідомити ТЦК, але він цього не зробив, тому штраф залишився чинним.

Людина з інвалідністю
Людина з інвалідністю

Закон справді передбачає, що ТЦК не повинен штрафувати, якщо може отримати необхідні дані через інші державні реєстри. Але в цьому випадку, як з'ясувалося, реєстри не були пов'язані належним чином, і ТЦК не мав можливості дізнатися про інвалідність чоловіка автоматично.

Хоча чоловік вважав, що автоматизація вирішить усі проблеми, суд нагадав, що його обов'язок особисто повідомити ТЦК все ще діє. У результаті суд вирішив, що штраф був накладений законно, і відмовив чоловікові в задоволенні його позову.

Нагадаємо, дорога у військо буде закрита: з якими хворобами не візьме ТЦК

Раніше ми писали про те, що облік з 17 років і дані кожного в реєстрі "Оберіг": мобілізація в Україні посилена, воювати підуть усі

Крім того, Знай.ua повідомляв, ТЦК мають зникнути: нардеп закликає до повної реформи армії