Навесні 2025 року для в’їзду до Європейського Союзу українцям доведеться користуватися новою системою попередньої реєстрації — ETIAS. Це нововведення, яке оголосила Європейська комісія, суттєво змінить правила перетину кордонів для громадян безвізових країн, включаючи Україну.

Завдяки ETIAS перед кожною подорожжю до країн ЄС мандрівникам необхідно буде сплачувати збір у розмірі 7 євро (приблизно 319 гривень). Цей дозвіл діятиме протягом трьох років і дозволить багаторазово в'їжджати до країн ЄС без необхідності повторної оплати.

Євросоюз
Євросоюз
REUTERS

Реалізація системи ETIAS запланована на весну 2025 року, а з листопада 2024 року набуде чинності система EES, яка замінить ручне проставлення штампів у паспортах на автоматизовану реєстрацію. Це означає, що кожного разу при перетині зовнішніх кордонів ЄС мандрівники будуть сканувати свої паспорти, і вся інформація про в’їзд/виїзд автоматично зберігатиметься в електронній базі даних.

Нововведення спрямовані на спрощення процедур на кордонах, прискорення паспортного контролю та підвищення безпеки в Європі. Після запуску ETIAS українці зможуть продовжувати подорожувати до країн ЄС за біометричними паспортами, але лише після попередньої реєстрації та оплати збору.

Популярні новини зараз
Пенсії можуть поменшати: люди недоотримують тисячі гривень З 1 жовтня платіжки за світло зміняться Жінка зі США займалась сексом з 20 чоловіками: знайшла задоволення з одруженими Українцям чітко відповіли з приводу індексації пенсій
Показати ще

Ці зміни мають на меті посилити контроль над в’їздом до ЄС, одночасно забезпечуючи зручність для мандрівників. Тепер підготовка до поїздки до Європи вимагатиме не лише пакування валіз, але й своєчасного оформлення дозволу через систему ETIAS.

Нагадаємо про оновлення для українців у Польщі: важливі зміни у статусі UKR і PESEL

Раніше ми розповідали, що українцям в Ірландії вказали на двері: доведеться самостійно шукати житло і роботу

Також, українцям в Польші доступна нова допомога: платитимуть до 1900 злотих на місяць