У 2024 році деякі українські жінки все ще мають можливість вийти на пенсію в 55 років, але лише за певних умов. Враховуючи зміни до Закону "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", які були ухвалені Верховною Радою ще у 2015 році, ця можливість доступна для жінок, які мають відповідний страховий стаж.

Пенсійна реформа, яка діє з квітня 2021 року, встановила однаковий вік виходу на пенсію як для жінок, так і для чоловіків – це 60 років. Однак, для тих жінок, які народилися до 31 березня 1961 року і досягли 59 років 6 місяців до квітня 2021 року, передбачена можливість виходу на пенсію на півроку раніше.

Пенсіонерка. Фото: скрін youtube
Пенсіонерка. Фото: скрін youtube

Також у 2024 році певні категорії працівниць можуть отримати пенсію в 55 років. Мова йде про жінок, які працювали на шкідливих або важких роботах. Наприклад, якщо жінка має мінімум 25 років страхового стажу і з них щонайменше 10 років вона працювала в умовах, зазначених у списку №2 (шкідливі та важкі умови праці), вона має право на пенсію за віком вже у 55 років.

Така ж можливість доступна і для чоловіків, однак їхні вимоги до страхового стажу трохи вищі – мінімум 30 років загального стажу і щонайменше 12 років 6 місяців на шкідливих виробництвах.

Популярні новини зараз
Курс долара кине у розпач: вже затвердили Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману Жінка зі США займалась сексом з 20 чоловіками: знайшла задоволення з одруженими Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року
Показати ще

Також важливо врахувати, що можливість виходу на пенсію у 55 років залишається і для жінок, які народилися до кінця 1970 року, але їхній пенсійний вік поступово збільшується. Для прикладу, ті, хто народився з жовтня 1968 по березень 1969 року, можуть вийти на пенсію у 54 роки, а ті, хто народився між квітнем та вереснем 1969 року – у 54 роки 6 місяців.

Нагадаємо, Вересневі пенсії: хто отримає підвищені виплати

Раніше ми розповідали про Збільшення пенсійного віку: якими будуть умови

Також, Дадуть більше відпочинку та гарантій: яким працівникам значно покращать життя